sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Koiran lonkkavika ja -leikkaus, surut ja ilot - Osa 1


Sain hiljattain yhteydenoton eräältä henkilöltä jonka koiralla on edessään koiran lonkkaleikkaus. Henkilö oli aivan yhtä tuskastunut tiedon puutteesta tai tietojen ristiriitaisuuksista kuin me leikkauksen edessä. Olen vihdoinkin saanut raavittua kasaan kuva & filmimateriaalia tuosta lonkkaleikkaus ajasta.
Ikävää että koiran lonkkaviasta hoitomahdollisuuksista ei pidetä sen enempää ääntä, sillä yllättävän moni koira olisi hoidettavissa -aivan kuten ihmisetkin. Se ei ole mitään ilmaista lystiä (vakuutusyhtiöthän ei korvaa perinnöllisiä haittoja), mutta jos vain onnistuu raapimaan rahat kasaan (ja kyllä me raavittiin, leikkauksia oli kaksi!) niin on mahdollisuus vaikeuksien kautta voittoon saada riemastuttava karvakuono vielä moneksi vuodeksi. Lääkitykset ovat hyvät, en koennut Brunon kärsivän kertaakaan - tosin kuin me hoitajat...

Muistelisin että yksi lonkkaleikkaus maksoi kolmisen vuotta sitten noin 1400€, siihen päälle sitten kaikki seurantakäynnit, vesijumpat, lääkitykset jne... Muistan perunneeni kaiken näköiset matkat y.m.s. ylimääräiset huvit... Koira oli tärkein, olin odottanut oman koiran hankkimista lähes 15 vuotta ja nyt tähän päälle vielä lonkkavika! Katsoin että kohtalo haluaa tarkista MITEN paljon minä nyt sitten haluan koiran, ja päätin sille sitten näyttää...

Katsoessani Brunoa tekee oikein pahaa ajatella jos se olisi lopetettu, sillä on kyltymätön elämänhalu (kuin myös ruokahalu), täynnä huumoria ja kujeita, ja se selvästi nauttii elämästä täysillä.Täydellinen hedonisti! Ja Bruno on antanut minulle niin monta kertaa naurun aihetta että oikein pelottaa ajatella millaista olisi ilman häntä...

Ajattelin siispä kirjoitella hieman Brunon seikkailusta, molemmat lonkat todettiin siis alle 6kk:n ikäsenä erittäin huonoiksi.
Oireina oli ensin "pentumainen kömpelyys" joka vain jatkui, ja itse asiassa paheni, oli ongelmia hypätä sohvalle, rappukäytävissä liukastelua jos ei ollut mattoa - aivan kuten Bambi jäällä, neljä tassua eri ilman suuntiin. Loppusuoralla vielä Bruno oli selvästi masentunut ja surullisen oloinen, ja se lakkoili kävelyillä. Takamus myös heittelehti hieman juostessa. Jonkin verran läähätystä myös oli, ja läähätys voi myös olla merkki kivuista... Kaikki nämä oireet ilmenivät ihan muutaman kuukauden kuluessa.

Meillä oli onni onnettomuudessa, meillä oli aivan ihan kasvattaja joka palautti Brunon kauppasumman ja vielä kylkiäisenä tarjosi oman koiransa terapiakoiraksi Brunon toipumista nopeuttamaan. Bruno nimittäin ihaili Viiviä aivan suunnattomasti, ja unohti ontua lopulta... Aivan loputon kiitos kasvattajalle!!!

Tässä pieni linkki filmipätkään missä kooste Brunon taipaleesta, kirjoittelen piakkoin lisää itse leikkauksesta ja sen jälkeisestä ajasta!
Jos jo nyt jollakin on kysymyksiä liittyen tuohon leikkaukseen, niin vastaan mielelläni jos vain voin! Tietämättömyys oli kamalinta kun otimme askeleen leikkauksen suuntan - se oli kuin askel tuntemattomaan...

Brunon "lonkkareissu"

Toivotamme kaikkille eläimille ja ihmisille hyvää kevättä, ja nivelvaivaisille erityisen lämmintä kevättä!!! (lämpöhän kuulemma lieventää oireita)
Share/Bookmark

11 kommenttia:

  1. Meidän amstaffi-nartulla todettin myös lonkkavika (D-lonkat) marraskuussa, 9 kk. ikäisenä :( Kuinka paha vika Brunolla oli kyseessä? Meille eläinlääkäri sanoi, että leikkausta ei suositella, kun koira painaa kuitenkin jo sen 30 kiloa. Minkä painoinen Bruno on, oliko teillä puhettä ell:n kanssa siitä että paino olisi leikkauksen esteenä? Leikkaukseen kiikuttaisin omanikin heti, mutta tuntuu että on liikaa riskejä ja komplikaatiovaaroja ym. ja ollaankin hoidettu vikaa lääkkein ja ruoan avulla.

    VastaaPoista
  2. Alle vuoden ikäisenä saadan parhaat tulokset lonkkaleikkauksissa, eläinlääkäreiden mukaan. Bruno painaa nykyään n 17 kiloa, olikohan tuolloin ehkä 14kg... Kuullostaa kummaliselta viitata koiran painoon, leikataanhan isojakin koiria... Ylipaino onkin sitten oma asiansa..
    Brunoa pidetäänkin nykyään melko "sporttisessa",hoikassa kunnossa jotta nivelet ei rasittuisi. Brunon lonkat olivat E luokkaa, joten sille pelkkä kävely oli tuskallista... Aina kannattaa kysäistä toisenkin eläinlääkärin mielipidettä!

    VastaaPoista
  3. Muistelisin yhden tapauksen jossa oltiin menossa lonkkaleikkaukseen, mutta toinen eläinlääkäri olisi ollut sitä mieltä että oikealla liikunnalla ja ruokinnalla ne voivat vielä nuorella koiralla kehittyä parempaan suuntaan (oli vissiin D-lonkat)- ja niin taisi käydä, jättivät leikkauksen tekemättä ja lonkat ovat kuulemma paremmat, ja koira voi hyvin! Vesijumppahan teke hyvää joka tapauksessa, ja tärkeintä on että lihakset ovat hyvässä kunnossa tukemaan niveliä... Jos leikkaukselta voi välttyä-niin parempi niin!

    VastaaPoista
  4. Meille myös suositeltiin tuota ruokintaa ja liikuntaa ja siihen lisänä vielä lääkitys. Meidän neiti ei ole onneksi ontunut vielä tai näyttänyt ulospäin siltä, että olisi kipeä. Toivotaan että meidänkin kohdalla tuosta olisi hyötyä :)

    VastaaPoista
  5. Toivotaan näin, pidämme tassuja ja peukkuja muiden puolesta! :o))

    VastaaPoista
  6. Meidän 8-vuotias saksanpaimenkoiralla (33kg) oli D-lonkat, alkoi ontumaan ja hidastelemaan kävelyllä, eikä piikit, rohdot ja akupunktiot yms auttaneet kuin hetkellisesti. Sitten tehtiin lonkkaleikkaus, joka meni aivan loistavasti ja koira sai sillä 5 hienoa lisävuotta ja eli 13-vuotiaaksi. Hinta oli Espoon eläinsairaalassa silloin vähän päälle 2000 euroa plus vesiterapiat yms. Suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
  7. Eikö olisi ihmisen paras palata siihen seikkaan joka on ko ongelman aiheuttanut; liiallinen jalostus? Uskomatonta, että ihminen leikkiessään jumalaa tieten tahtoen aiheuttaa näitä ongelmia "parhaalle ystävälleen". Järkeä jalostukseen!

    VastaaPoista
  8. Hienoa kuulla onnistuneesta leikkauksesta!

    Järkeä jalostukseen toivoo varmaan moni.. Liiallinen jalostus on ikävä kyllä vaikea asia pysäyttää... :o(( Vaikka vastuuntuntoisia kasvattajia onkin, löytyy pentutehtalijoita joita tulee olemaan niin kauan kun on kysyntää & ostajia... Ja kauneusihanteet aiheuttavat myös ongelmia... Oman koiran kaula oli "hieman lyhyt"näyttelyssä.Miten niin "hieman lyhyt"? Juuri sopivan pituinen-yltää hartioista päähän-ilman aukkoja-niin kuin pitääkin! ;O) Minulle tärkeintä on että koira on terve ja iloinen!
    Nuo perinnölliset vaivat ovat ongelmallisia, ne kun ei päälle päin näy, ja vastuuntunoinenkin kasvatta voi kohdata yllätyksiä, kuten meidän kohdallamme. Mutta työn alla on geenitutkimuksia ja omat koirat osallistuivat epilepsia geenitutkimukseen! http://www.lagottoromagnolo.fi/geenitesti.html

    Jospa joku löytäisi lonkka-geenin. Ja silmä geenin... j.n.e.. Siinä tutkijoille purtavaa...

    VastaaPoista
  9. Milla: onpa kivaa kuulla että on noin hienosti onnistunut leikkaus vaikka iso koira kyseessä! Vaikka tuo leikkaus ei juuri nyt ajankohtainen meille olekaan, kun ei ole ontumista ja muuta kipuilua vielä ilmennyt, niin helpottaa kyllä kuulla että isonkin koiran voi onnistuneesti leikata. Varsinkin kun ajattelee tulevaisuutta, aika näyttää miten tuo meidän neidin lonkkavika etenee ja pahenee vai paheneeko ollenkaan. Meille kun tosiaan sanottiin, että isoilla koirilla tulokset on yleensä huonoja ja leikkaaminen riskialtista.

    VastaaPoista
  10. Täältä löytyy 1½v. sakuneito jolla todettiin E:n lonkat ja 2/2 kyynärät.. :/ Toinen lonkkanivel on muutamalla millillä kiinni ja lonkkamaljat ovat oikeastaa olemattomat, lihakset pitävät lonkkia kasassa.. :/ Mutta koira ei kuitenkaan ole oireillut päivääkään elämästään ja toivottavasti saa elää vielä pitkän ja hyvän elämän.. :) Erittäin hyvässä lihaksessa ja hoikkana on tyttö pidettävä ja sitä hän onneksi onkin. :)

    VastaaPoista
  11. Minulla reilu 2 vuotias saksanp.koira uros. Vuosi sitten kuvautin koko koiran ja lonkat silloin C/D. Nyt on lonkat kuvattu "mielenkiinnosta" uudestaan ja D oli mennyt vielä pahemmaksi! Lääkäri otti leikkauksen puheeksi ja sitä nyt mietin. Tietääkö kukaan missä hinnoissa leikkaukset liikkuu/ onko isoja eroja?

    VastaaPoista