sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Valjakkourheilua 13:Eläinlääkärin vinkit tassuongelmiin






Jämin SM kisoissa lokakuussa oli norjalainen eläinlääkäri Ingrid Haugborg luennoimassa valjakkourheilijoille ja lisäksi hän piti kaksipäiväisen koulutuksen valjakkourheilussa toimiville eläinlääkäreille ja eläinlääketieteen kandeille. Ingrid on erittäin kokenut kilpailueläinlääkäri ja kilpailee itsekin keskimatkoilla. Ingrid on ollut kilpailueläinlääkärinä Alaskan pitkän matkan kisassa Iritarodilla. Kilpailu on noin 1000 mailia pitkä.


Ingrid kertoi miten koirien tassuja kannattaa suojata kovassa treenissä.
Tassupusseja kannattaa käyttää säännöllisesti. Olennaista on seurata anturoiden kulumista. Tassupusseja käytetään ennen kuin anturat kuluvat liikaa. Liian useassa treenissä peräkkäin ei tassupusseja kannata käyttää, ettei anturat kasva paksuutta liikaa. Paksut anturat kuivuvat ja lohkeilevat herkästi. Ingridin mukaan erityisesti saksanseisojilla ja dobermanneilla anturat paksuuntuvat herkästi ja halkeavat kynnen tyvestä. Liian paksua anturaa kannattaa ohentaa hiomalla sitä hohkakivellä. Tassuja tulee tarkkailla jokaisen treenin ja lenkin jälkeen. Ingrid itse käyttää tassupusseja aina, kun pakkasta on enemmän kuin 15 astetta. Lisäksi pusseja käytetään sulan ja jäisen maan aikaan anturoiden kulumisen mukaan. Koirissa on yksilöllisiä eroja, joten mitään täsmällistä yleisohjetta käyttömääristä ei voi sanoa.

Pidin esitelmän eläinlääkäreille Detria Relaxant Animal tuotteista. Detrian tassuvoidetta kannattaa käyttää talvella säännöllisesti pitämään anturat pehmeinä. Silloin ne eivät halkea niin helposti. Jos anturoissa jo on halkeamia tassuvoide nopeuttaa paranemista. Tassuvoiteessa on bakteeri, sieni ja hiivakasvua estäviä aineita. Näin haavat pääsevät paranemaan paremmin. Jos koira pyrkii nuolemaan tassuvoidetta sitä kannattaa levittää juuri ennen lenkille lähtöä. Reilulla hieromisella saa voiteen imeytymään anturoiden huokosiin ja hieronta virkistää tassujen verenkiertoa ja koira tykkää siitä. Säännöllinen tassuvoiteen käyttö pitää anturat mukavan pehmeinä.


Share/Bookmark

1 kommentti:

  1. Hyvää ja asiantuntevaa tekstiä, mutta tuo tassupussi sana olisi syytä vaihtaa "tassutossu" tai ihan vain tossu sanaan. Tassupusseista tulee koominen sekä vääränlainen mielikuva ;)

    VastaaPoista