torstai 21. lokakuuta 2010

ongelmakoirakouluttajan päivää, yksinolosta stressiä

Monet koirat kärsivät erossa olosta omistajistaan. Se onko kyseessä eroahdistus on vaikea diagnosoida (vaatii yleensä videokuvausta koiran yksinolosta). Lääkityksen käyttö ahdistukseen saattaa auttaa, mutta kannattaa muistaa, että sekin on yksilöllistä.
Mikäli sinulla on koira, jolla esiintyy ahdistusta tai stressiä poissaolostasi, kannattaa sinun tarkkailla ja miettiä mitä tapahtuu ennen kuin jätät koiran yksin, miten koira reagoi ja missä vaiheessa ja miten sinä reagoit. Kiinnittämällä huomiota näihin asioihin omistaja saa usein paljon informaatiota koiraansa stressaavista tilanteista / asioista.

Yksinolon harjoittelu kannattaa aloittaa jo pienellä pennulla. Mutta myös vanhemman koiran voi opettaa olemaan yksin, se vaatii vain usein myös muita "toimenpiteitä" ja pitkää pinnaa. Esimerkkinä voin kertoa koirasta, joka yksin jäädessään tuhosi kaiken mahdollisen.

Ongelmaa lähdettiin purkamaan aivan alusta. Harjoittelu aloitettiin sillä, että omistaja puki takin päällensä, käveli asunnossa ympäriinsä rauhallisesti, riisui takin ja istui sohvalle lukemaan. Koko tänä aikana hän ei huomioinut koiraa millään tavalla. Koira käveli hänen perässään läähättäen stressaantuneena. Toistettuaan tätä muutaman kerran, koira ei enää seurannut omistajaa kuin katseellaan, jolloin omistaja saattoi laittaa jo kengät jalkaansa. Koira stressaantui, mutta omistaja toimi samoin kuin pelkän takin kanssa. Koira rauhoittui nopeasti. Omistaja palasi sohvalle lukemaan. Näin edettiin niin kauan kunnes omistaja pystyi sulkemaan oven takanaan ja palaamaan samantien sisälle. Ulkonaoloaikaa pidennettiin pikkuhiljaa. Tärkeää tällaisessa vaiheessa on, että ovea ei avata mikäli koira metelöi sisällä. Ja jälleen omistaja meni sisään, riisuutui, ja tervehti koiraa rauhallisesti. Hyötynä ensin riisuuntumisessa oli, että näin omistaja kuin vieraatkin saivat tulla sisälle ja riisuutua rauhassa ennen koiran tervehdyksiä. Moni varmasti tietää tilanteen, jossa lauma koiria hyppii, haistelee, pussaa ja puskee, kun yrität kantaa kauppakasseja sisään tai avata kengännauhoja. Tämä siis vain yhtenä esimerkkinä harjoittelusta.

Koiraa saattaa stressata usea asia, mutta muutamia mainitakseni niin esimerkiksi liian vähäinen liikunta, aktivointi tai rotutyypillisen käyttäytymisen mahdollisuuden evääminen. Mutta myös liiallinen liikunta tai aktivointi saattaa aiheuttaa stressiä. Siksi onkin tärkeää pitää huolta siitä, että koirasi saa niitä oikeassa suhteessa kuten myös lepoa ja unta. Myös pelko aiheuttaa stressiä, tai omistajan kovakouraisuus / äkkipikaisuus, meteli tai uudet asiat. Stressiä saattaa aiheuttaa myös koiran mielestä kivat jutut, kuten palloleikit tai köydenveto, tai ihan mikä tahansa, jonka aikana koira kiihtyy todella paljon. Toiset sanovat, että "menee yli".

Liiallista stressiä voi vähentää mm. välttämällä niitä asioita joista tietää koiran stressaantuvan tai kiihtyvän liikaa. Myös huolehtimalla, että koiralla on kuitenkin mielekästä tekemistä, aktivointia ja liikuntaa sitä lepoa ja unta unohtamatta :-). Päivittäiset rutiinit luovat koiralle turvallisuuden tunnetta, sillä rutiinit tekevät asioista ennalta arvattavia.

Jotkut ahdistuksesta ja stressistä kärsivät koirat hyötyvät myös aluerajauksesta. Eli koiran oleskelutilaa pienennetään omistajan poissaolon ajaksi esimerkiksi porteilla. Tehdään ns. turvallinen, rauhallinen tila, jossa koira viihtyy. Toiset koirat ahdistuvat, mikäli eivät "näe" eli portti on silloin paras, kun taas toisille ns. "oma huone" on se paras.

Myös se, miten omistaja lähtee on merkityksellistä. Omistajan hellällä lepertelevän säälivällä äänellä toistettu "ei mitään hätää, mamma tulee kohta takaisin" yleensä lisää koiran ahdistusta, sillä useimmiten koira tulkitsee sen niin, että voi ei, mikä mammalla nyt on kun se noin valittaa, voi ei nyt se meni, voi ei, en pääse avuksi, mun mamma tarvitsee suojeluani, voi mitä nyt... ja ahdistus vain pahenee. Tämä siis näin karkeasti kuvailtuna... Paras tapa poistua on huomioida koiraa mahdollisimman vähän, normaali arkinen tilanne, ei siis mikään erikoistapahtuma.

Yksi hyväksi havaitsemani kikka on myös askartelu, eli omistaja lähtiessään antaa koiralle esim vanhan muropaketin tai pizzalaatikon, jonka sisälle on laittanut jotakin ruokaa, luun tai herkkua, ja sulkenut sen. Paketti annetaan koiralle samalla kun poistutaan asunnosta. Herkkuja voi myös jemmata muuten (mutta siinä riskinä on, että koira alkaa askartelemaan esim. sohvaa myös silloin kun namit on unohtunut jemmata).
Tässä omistajan poistuminen saa aikaan positiivisemman merkityksen koiran elämässä. Heh, pian koira odottaa, että lähtisit jonnekin.
Koiran aktivointi ja lenkitys sopivasti ennen lähtöä ovat hyviä tapoja.


Tähän loppuun haluan vielä kiittää kommenteistanne ja palautteesta. Palaan niistä muutamaan aiheeseen vielä myöhemmin. Ilmeisesti olen tullut väärinymmärretyksi muutamassa asiassa, mutta siitä siis myöhemmin. Nyt kutsuvat ohitustreenit :-D
Share/Bookmark

6 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu!!

    Oiva idea koiran jakaa harjoitus noin pieniin osiin: ensin takki päälle, myöhemmin kengät jne.

    VastaaPoista
  2. Todella hyvää tietoa! Hyvin kirjoitettu! :)

    VastaaPoista
  3. Olen yrittänyt etsiä ongelmakoirankouluttajaa Kuopiosta, mutta en ole löytänyt. Olisi kyllä tarvetta jollekin koirakuiskaaja Cesar Milanin kaltaiselle. Ja vaikka kuinka yritän ottaa siitä ohjelmasta vinkkejä niin ei se toteutus vaan tunnu onnistuvan yksin.

    VastaaPoista
  4. Sinulle, joka puhuit Cesar Milanista... älä missään nimessä kokeilekaan...
    Kuopiossa on taatusti kouluttajia, käy esim. kurkkaamassa elainkouluttajat.net sivuilta ;-)

    Ja kiitos ihanasta palautteesta :-) kaikille

    VastaaPoista
  5. Lähin kouluttaja eläinkouluttajat.net sivuilta löytyi Siilinjärveltä. Olis varmaan hyvä, mutta maksaa niin paljon ettei valitettavasti ole varaa. ehkä ilman kilometrikorvausta vois olla mahollista jossain vaiheessa. Olen kyllä koittanut namikoulutustakin, mutta sekin on vaikeaa joissakin asioissa.

    VastaaPoista
  6. Laita minulle sähköpostia, niin katson jos voisin joitain vinkkejä antaa.
    sari.barlund@gmail.com

    VastaaPoista