sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Valjakkourheilua 16: Matkalla Fairbanksiin


Tikkurilan urheilupuiston hotellissa

Tänään on startattu. Matka Kuopiosta Fairbanksiin, 25 tuhannen kilometrin päähän, 11 tunnin aikaeron taakse sisältää 34 tuntia lentokentillä ja ilmassa ja lisäksi 1100 km autolla ajoa. Siinä pari vuorokautta menee rymytessä.

Kävimme juuri Ninni Stenhällin luona. Ninnin yritys koiraurheilu.fi tuo maahan Happy Dog saksalaista koiranruokaa. Ninni antoi ohjeita lentomatkustamiseen koirien kanssa.  Liike on upealla paikalla rauhallisella metsän ympäröimällä alueella lähellä Helsinki-Vantaata
Koirat on treenattu, hyvin. Yuse ja Merri  on huippukunnossa, intoa täynnä, iloa mielessä.

Koirat matkustaa lentokoneessa kumpikin omassa boxissaan. Amsterdamissa on huoltotauko. Minneapolisissa Dan tulee vastaan. Odotamme mielenkiinnolla, pääsemmekö siellä näkemään koiria.
Touhua on riittänyt aivan viimehetkiin asti. Tavaroita on mukana paljon. Sukset on pakattu sauvojen ja aisojen kanssa nippuun. Rossignolin kisasukset on ostettu Fortesportin urheilijan erikoisliikkeestä. AP Pöyhönen tekin suksiin hionnan kunnon kisaluistoa varten. Pulkka on omassa paketissaan ja matkalaukut pursuten täynnä vaatteita, kisakamppeita ja huoltovehkeitä. Koirien ja tavaroiden vienti tuo lisäkulua lentoihin pari tuhatta euroa.  
 
 Olen seurannut Fairbanksin säätiloja marraskuusta lähtien. Vaikuttaa olleen siellä tavanomainen talvikeli. Kylmimmillään -47 c pakkasta. Viimeaikoina on ollut öisin -25-30 ja päivällä noin 15 astetta lämpimämpää. Ensimmäisille kisapäiville 1. ja 2. maaliskuuta on luvattu -12. Yöllä tosin on edelleen paljon kylmempää. Kisojen jatkuessa viikon aikana sää ennusteiden mukaan lämpenee muutamaan pakkasasteeseen. Liukasta, nopeaa hiihtokeliä on luvassa.

11 tunnin aikaero on iso juttu. Tottuminen uuteen aikaan on jo aloitettu. Tänään nukuin kolme tuntia normaalia pitempään. Matkalla pitää jo alkaa nukkua ja syödä uuden ajan mukaan. Aamulla pitää mennä ulos katselemaan aurinkoa. Kirkasvalo auttaa rytmin siirtämisessä.

Valjakkourheilu on Fairbanksissa iso laji. Yukon Quest rekikoirakilpailu ajetaan Yukonista Fairbanksiin 1000 mailia. Iditarod maailman pisin rekikoirakilpailu ajetaan Fairbanksin läpi, päätyen Nomeen. 1100 mailin kisan nopein voittoaika on alle yhdeksän vuorokautta! Fairbanksissa on lisäksi kovia sprintin rekikoirakisoja, jossa palkintorahat on kymmeniä tuhansia taaloja. Fairbanksia väitetään maailman parhaaksi valjakkourheilupaikaksi.

Lainaus Wikipediasta:
Iditarod (engl. Iditarod Trail Sled Dog Race) on Alaskassa vuosittain järjestettävä koiravaljakkokilpailu. Ensimmäinen kilpailu ajettiin 1973. Kilpailumatka Willowsta Nomeen on noin 1 100 mailia (1 770 km). Voitto on irronnut 16 koiran valjakolla alkuvuosina noin 15–20 päivän ajalla, 1990-luvulla noin 10 päivällä ja 2000-luvulla alle 10 päivällä. Ennätys on vuodelta 2002, jolloin sveitsiläinen Martin Buser tuli maaliin 8 päivää, 22 tuntia, 46 minuuttia ja 2 sekuntia lähdön jälkeen.

Kilpailu on saanut nimensä alaskalaiselta aavekaupunki Iditarodilta, joka puolestaan on saanut sen Iditarodin kaivospiiriltä. Valjakkokoirilla oli merkittävä rooli historiallisessa kultaryntäyksessä.
Urbaanin legendan mukaan kilpailu järjestetään vuonna 1925 tapahtuneen NenanaNome "Serum Runin" kunniaksi. Serum Runissa koiravaljakot toimittivat perille erämaahan henkiä pelastaneen rohdon kurkkumätäepidemiaan. Todellisuudessa Joe Redington Sr. perusti kilpailun 70-luvun alussa saadakseen Iditarod Trailin luokitelluksi valtakunnallisesti merkittävien kulttuurihistoriallisten väylien joukkoon, sekä elvyttääkseen hiipuneen koiravaljakkokilpailuperinteen.

Discovery Channel teki vuoden 2008 kilpailusta kuusiosaisen tv-sarjan nimeltä Iditarod.[1]


Share/Bookmark

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti