keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Valjakkourheilua 19: Ekat treenit


Joo-o, Joo-o, vasenkätisillä onnistuu. Tuhosin juuri jutun, jota oli kirjoittanut puolituntia. Koneen akku on lähes täysi, mutta virta katkesi äkisti kesken kirjoittamisen. Mitään ei ollut tallentunut mihinkään. Vaikutti, että Wordilla kirjoittaessani olin löytänyt vahingossa jonkun näppäinyhdistelmän, jolla kone sammuu.
Onneksi Olli keksi vastauksen…

C:\Users\Omistaja\AppData\Roaming\Microsoft\Word\




Tiistaiaamu aukeni 25 asteen pakkasessa. Ilma oli kirkas, vaikka Fairbanksin ja North Polen säätiedotuksessa oli ilmanlaatuvaroitus. Erityisryhmiä pyydettiin pysymään sisällä ja kaikkia ihmisiä välttämään pitkäaikaista ulkona oloa. Huomasin tiedotuksen vasta illalla.


Ajoimme North Poleen puolilta päivin, kun pakkanen oli lauhtunut 13 asteeseen. Ilma oli upea. Suomessa ei ole näkynyt vastaavaa auringon paistetta monta kertaa koko talvena. Kisapaikan parkkipaikalla luoksemme tuli välittömästi juttelemaan iloinen järjestäjän edustaja. Nainen oli kotoisin australiasta. Hän toivotti tervetulleeksi ja esitteli kisapaikkaa. Menossa oli juuri valjakkoajon nuorten Pohjois-Amerikan mestaruuskilpailut. Pääsisimme treenaamaan vasta neljän jälkeen. Nainen neuvoi meille voitelupaikan.

Goldstream Sport Fairbanksin kupeessa oli ulkoapäin tavallinen pellistä tehty varastohalli. Sisällä oli urheilushoppaajan paratiisi. Seinät ja hyllyt täynnä huippuluokan urheilukamaa ja eksoottisia maastopyöriä. Paikalliset ajaa maastopyörällä moottorikelkkareiteillä. Pyörien renkaiden leveys on ainakin viisi tuumaa. Voitelupaikalle ajaessa oli hupaisa näky; korkean lumipenkan takana ajoi keski-ikäinen mies maastopyörällä, vaikka lunta oli metsässä ainakin metri. Ihmettelin oliko korkean aurauspenkan takana todellakin pyörätie. Ei ollut. Se oli moottorikelkkareitti.

Neljältä kisapaikalla oli vielä kaunis auringonpaiste ja hämäävän lämmintä. Kiersimme reitin ensin ilman koiria. Tasaista, täysin tasaista. Pohja oli hyvä, laadukas ja nopea. Lumi oli erittäin kuivaa, mutta silti kohtalainen luisto. Parin tienylityksen kohdalle oli tuotu reilusti lunta. Kisareittimme oli 6,6 mailia, sama kuin 6-valjakolla. Koirat vaikutti kisapaikalla pirteiltä ja iloisilta. 

Lenki jälkeen autolla otin koirat boksista. Merri ei halunnut kopista ulos, Yuse tärisi maassa selkä kippurassa. Mietin mikä meni pieleen. Ei mikään. Keksin pian, että syynä oli aikaero. Koirat olivat nukkuneet lämpimässä boksissa. Herätimme ne kesken syvimmän unen ja nostimme pakkaseen palelemaan.  Leikimme koirien kanssa hetken hippaa parkkipaikalla. Kumpikin syttyi nopeasti. Treenasin koirat kahden pysähdyksen taktiikalla. Pitkä lentomatkan ja treenitauon vuoksi piti antaa koirille mielekästä tekemistä. Yuse raukka juoksi kuin henkensä edestä, täysillä. Merri juoksi iloisesti, innokkaasti ja rohkeasti.


Emme huomanneet ilmanlaadussa mitään vikaa. Raikasta pakkasilmaa.

Tänään keskiviikkona menemme testaamaan suksia ja sitten Salchaan.

Olli keksi myös vastauksen miten saada pysymään sukat kuivina; nimittäin hotellihuoneessa liikkuessa...

Samuli
   

Share/Bookmark

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti