torstai 7. maaliskuuta 2013

Valjakkourheilua: MM yhdistetty, olympiajoukkue


Eka kisapäivä North Polessa (Salchaste ei ole vielä kuvia)

 USA hiihdon olympiajoukkue on treenannut Salchan laduilla 80 -luvulla. Sen jälkeen paikka on jäänyt unholaan huippuhiihtopaikkana. Vanhemmat ovat elvyttäneet hiihtoperinnettä. Salchan peruskoulun alaluokkia käy 84 lasta, joista paikalliseen hiihtoseuraan kuuluu yli 60.  Lapset hiihtävät jokaisen koulupäivän jälkeen. 

Ladut olivat upeassa kunnossa. Suksien voiteluun ei mennyt kauan aikaa, kun olosuhteet olivat tutut. Paras pakkasen Rossignolin suksipari oli tiedossa. Alle laitoin taas kovan pakkasen matalafluorivoiteen. Lumi oli yli 20 astetta pakkasen puolella, kuivaa, kylmää, mutta yllättävän liukasta. Fluoripulverista ei ollut mitään lisähyötyä. Järjestäjä oli lanannut baanaa kahteen asti yöllä ja jälki oli huippua. 

Yusen pulkkaan laitoin painoa 17kg. Raskaimmat pulkat kisassa oli 25kg, mutta vastaavasti koirat olivat valtavia, suurimmat 36kg.
Yuse oli startissa huippu. Otin lähdön varman päälle. Yusen eka pulkkakisa ja heti yhteislähdössä. Pulkka liikkui pojan perässä hyvin ja kovaa. Jyrkissä mutkissa ja vauhdikkaissa alamäissä piti olla hyvin tarkkana, ettei pulkka kaadu.
Vesku lähti vetämään letkaa, Yngve oli toisena, Moen kolmantena ja me heti perässä neljäntenä. USA ja muut kaverit jäivät pian kauas taakse. Alussa Yuse pysyi hyvin alamäissä mukana. Pian Yngve siirtyi keulaan ja jyrkimmissä mäissä Vesku tippui jo kolmanneksi. Reitin jyrkimmässä mäessä Veskun koira Remu pysähtyi ja Vesku joutui työntämään pulkkaa. Yuse oli kiilaamassa ohi, mutta suksilla ei ollut pystynousussa mitään mahdollisuuksia mennä ohi. Nousun päällä alkoi pitkä alamäki, jossa jäimme pien Veskusta kauas. Viimeisessä nousussa otimme taas Letkan kiinni. Siitä kilometri vaihtoon oli nopeaa laskua, jossa jäimme 18 sekuntia, mikä oli ero vaihdossa. Yusella ei vielä vauhtikestävyys riistä isojen matkassa. Mutta hyvä pulkkakoira siitä tulee.
Narussa Norjan pojat ja Vesku ottivat eroa lisää. Kolmen kilometrin jälkeen ero oli puoli minuuttia. Minulla itellä oli hiihdossa iskua tänään hyvin. Mäissä sai hyvin vedettyä tiukoille.  Maalissa olimme tutulla sijalla neljäntenä.  Vesku oli ottanut äkkinykäyksen yhdessä ylämäessä, kun Yngven koira alkoi väsyä. Svein Ivar Moen ei aivan ehtinyt iskeä kolmannelta tilalta Veskun perään. Vesku keräsi koko potin ja voitti neljännen MM-kullan. Moen toinen ja Ynve kolmas.

Naisten yhdistetty oli jännää seurattavaa. Yvette aloitti itsevarmasti, laski  koiran heti luvan saatua pitkälle liinalle ja kurvasi kärkeen. Susannah Kelly oli tiukassa tuntumassa heti perässä. Kati Mansikkasalo-Jurvelin taisi olla kolmantena, Marika Tiiperi neljäs ja Sara Johansson Ruotsista Viides toiseen mutkaan tultaessa. Vaihtoon Yvette ja Susannah tulivat aivan peräkkäin. Kumpikin vaihtoi hyvin. Kolmantena vaihtoon tuli Sara  ja Vinterlandets Jet. Saran vaihto oli uskomaton, liki sekunnissa oli pulkka jätetty  ja naru kiinni koirassa.  Marika tuli Timillä vaihtoon neljäntenä melko pitkällä takamatkalla. Vaihdossa tuli eroa rutkasti lisää. Katilla oli onneton kaatuminen juuri ennen vaihtoa ja siinä menetettyä aikaa harmitellessa meni vaihtokin pitkäksi. Kummatkin lähtivät kovaan takaa-ajoon.   
Loivasti alamäkeen viettävälle maalisuoralle Yvette tuli johdossa Susannah ja Oslo aivan kintereillä. Oslo näytti greyhound taustansa ja otti hirmuisen loppukirin. Viimeisellä 50 metrin matkalla viiden metrin takamatka vaihtui puolen koiran mitan voittoon. Huikea lopputaistelu! Sara tuli upeasti kolmenneksi. Kati oli saanut Saraa kiinni naruosuudella ja tuli maaliin neljäntenä ja Marika oli viides.  Saran koira Jet teki upeaa työtä. Hieno eläin!

Huomenna on maiden välinen viesti. Etukäteisasetelmien mukaan se on kova Suomen ja Norjan välinen taistelu. Koira koiralta, nainen naiselta ja mies mieheltä taistellaan viimeiseen potkuun asti. Mäissä ei happoa tunneta.

Viestin jälkeen pakkaamme tavarat ja lähdemme ajamaan kohti Anchoragea. 600km läpi Alaska Rangen huikean vuoriston on kovaa settiä kisaviikon päälle. Päivälläkin vastaantulijoissa oli tunnin taukoja. Nyt yöllä ei liene välillä montaa liikkujaa. Pisin tankkauspisteiden ja asuintalojen väli on yli 200km. Ei parane törmäillä hirviin tai suistua tieltä. Pakkasta saattaa nimittäin taas vuoristolla olla 30 seutuun. 

Huomenna on viides päivä Iditarodissa. Kohtaamme valjakot jossain Alaskan rangen toisella puolen. Tuskin havaitsemme niistä yhtään. Olemme yksin.
Perjantaina alkaa paluulennot kohti Minneapolisia, Amsterdamia ja Helsinkiä. Huh.

Samuli    

Share/Bookmark

1 kommentti:

  1. Rasittava viikko takana ja pitkä kotimatka edessä. Kannattaa olla nukahtamatta rattiin ja pysyä tiellä ajomatka. Kotona on monta odottajaa. Mother antaa taas neuvoja!

    VastaaPoista